დოკუმენტის სტრუქტურა
განმარტებების დათვალიერება
დაკავშირებული დოკუმენტები
დოკუმენტის მონიშვნები
„საჯარო სამართლის იურიდიული პირის - სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო - კვლევითი ცენტრის დებულების დამტკიცების შესახებ“ საქართველოს სოფლის მეურნეობის მინისტრის 2014 წლის 25 თებერვლის N2-51 ბრძანებაში ცვლილების შეტანის შესახებ | |
---|---|
დოკუმენტის ნომერი | 2-95 |
დოკუმენტის მიმღები | საქართველოს სოფლის მეურნეობის მინისტრი |
მიღების თარიღი | 05/05/2014 |
დოკუმენტის ტიპი | საქართველოს მინისტრის ბრძანება |
გამოქვეყნების წყარო, თარიღი | ვებგვერდი, 05/05/2014 |
სარეგისტრაციო კოდი | 010240030.22.032.016149 |
|
„საჯარო სამართლის იურიდიული პირის - სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო - კვლევითი ცენტრის დებულების დამტკიცების შესახებ“ საქართველოს სოფლის მეურნეობის მინისტრის 2014 წლის 25 თებერვლის №2-51 ბრძანებაში ცვლილების შეტანის შესახებ
|
„ნორმატიული აქტების შესახებ“ საქართველოს კანონის მე-20 მუხლის მე-4 პუნქტის შესაბამისად, ვბრძანებ
:
|
მუხლი 1 |
„საჯარო სამართლის იურიდიული პირის - სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო - კვლევითი ცენტრის დებულების დამტკიცების შესახებ“ საქართველოს სოფლის მეურნეობის მინისტრის 2014 წლის 25 თებერვლის №2-51 ბრძანებით დამტკიცებულ საჯარო სამართლის იურიდიული პირის - სოფლის მეურნეობის განვითარების სამეცნიერო - კვლევითი ცენტრის დებულებაში (ვებგვერდი, 25/02/2014 სარეგისტრაციო კოდი 10240030.22.032.016141 ) შეტანილ იქნეს ცვლილება და დებულების:
1. სათაური ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „საჯარო სამართლის იურიდიული პირის - სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრის დებულება“; 2. მე-2 მუხლის „ა“ ქვეპუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „ა) სოფლის მეურნეობის განვითარებისა და სურსათის წარმოების ხელშეწყობა, ახალი ტექნოლოგიების კვლევა-დანერგვა, სოფლის მეურნეობაში დასაქმებულ პირთა ცნობადობის ამაღლება;“. 3. მე-2 მუხლს დაემატოს შემდეგი შინაარსის „ე“ ქვეპუნქტი: „ე) თესლისა და სარგავი მასალების სტანდარტების შემუშავება და სერტიფიცირება.“. 4. მე-3 მუხლის : ა) „ლ“ ქვეპუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „ლ) ახალი ტექნოლოგიების გავრცელება, სადემონსტრაციო ნაკვეთების მოწყობა;“. ბ) დაემატოს შემდეგი შინაარსის „ნ1“ ქვეპუნქტი: „ნ1) სოფლის მეურნეობის პროდუქტების შენახვა-გადამუშავების კვლევა.“. 5. მე-5 მუხლის მე-2 პუნქტი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „2. ცენტრის სტრუქტურული ქვედანაყოფებია: ა) ადმინისტრაციული დეპარტამენტი; ბ) საფინანსო სამსახური; გ) ეკონომიკური ანალიზისა და სტრატეგიული კვლევის სამსახური; დ) მრავალწლოვანი კულტურების კვლევისა და სარგავი მასალების წარმოების დეპარტამენტი; ე) ერთწლოვანი კულტურების კვლევის დეპარტამენტი; ვ) სოფლის მეურნეობის პროდუქტების შენახვა–გადამუშავების კვლევის სამსახური; ზ) ნიადაგის ნაყოფიერების კვლევის სამსახური; თ) ბიოაგროწარმოების სამსახური; ი) მეცხოველეობის, ვეტერინარიისა და საკვებწარმოების კვლევის დეპარტამენტი; კ) მცენარეთა ინტეგრირებული დაცვის კვლევის დეპარტამენტი; ლ) თესლის და სარგავი მასალების სტანდარტებისა და სერტიფიცირების სამსახური; მ) აგროსაინჟინრო კვლევის სამსახური; ნ) საზოგადოებასთან და რეგიონებთან ურთიერთობის სამსახური; ო) რისკის შეფასების სამსახური.“. 6. მე-6 მუხლი ჩამოყალიბდეს შემდეგი რედაქციით: „მუხლი 6. ცენტრის სტრუქტურული ქვედანაყოფების ფუნქციები 1. ადმინისტრაციული დეპარტამენტის ფუნქციებია: ა) ცენტრის საქმისწარმოების ორგანიზება და არქივის წარმოება, სახელმწიფო უწყებიდან, ფიზიკური ან იურიდიული პირებისაგან, შემოსული წერილების ან ცენტრში წარმოებული სხვა ნებისმიერი დოკუმენტაციის თუ კორესპონდენციის რეგისტრაცია, მათი მოძრაობის ან შესრულებულ დავალებათა აღრიცხვა; ბ) ცენტრის საქმიანობის სამართლებრივი უზრუნველყოფა, დირექტორის ინდივიდუალური ადმინისტრაციულ-სამართლებრივი აქტების პროექტების მომზადება, ცენტრის ინტერესების სამართლებრივი დაცვა; გ) იმ ხელშეკრულებათა შედგენა ან/და მათ შედგენაში მონაწილეობის მიღება, რომლებშიც მხარედ წარმოდგენილია ცენტრი; დ) კომპეტენციის ფარგლებში, შესაბამისი დარგის სპეციალისტების მონაწილეობით, ფიზიკური და იურიდიული პირებისაგან მიღებული განცხადებების, საჩივრებისა და წერილების განხილვა; ე) საერთაშორისო ურთიერთობებში, სამეცნიერო კვლევითი ცენტრის ინტერესების წარმოდგენა; ვ) საქართველოს კანონმდებლობით დადგენილი წესით საჯარო ინფორმაციის გაცემა; ზ) ცენტრის თანამშრომელთა პირადი საქმეების წარმოება და თანამშრომელთა სამსახურში გამოცხადების აღრიცხვა; თ) ცენტრის თანამშრომლების საქართველოში და საზღვარგარეთ (სემინარებზე, კონფერენციებზე და სხვა) სამივლინებო დოკუმენტების მომზადების უზრუნველყოფა; ი) ცენტრის საინფორმაციო ტექნოლოგიების ტექნიკური უზრუნველყოფა; კ) სამეურნეო საქმიანობის უზრუნველყოფა და ცენტრის ქონების ინვენტარიზაციის ჩატარების ორგანიზება; ლ) სამეურნეო, სარემონტო, სამშენებლო და მატერიალურ–ტექნიკური მომსახურების უზრუნველყოფა; მ) ცენტრის ფუნქციონირებისათვის საჭირო მატერიალურ-ტექნიკური და სხვა რესურსების გამართული მუშაობის უზრუნველყოფა; ნ) მატერიალურ ფასეულობათა მიღების, აღრიცხვის, შენახვისა და მათი მდგომარეობის კონტროლის განხორციელება; ო) სასაწყობო მეურნეობის წარმართვა. 2. საფინანსო სამსახურის ფუნქციებია: ა) საფინანსო-საბიუჯეტო ურთიერთობების წარმართვა, ბუღალტრული აღრიცხვის ორგანიზება, ფინანსური ანალიზი; ბ) ფულადი სახსრებისა და მატერიალურ ფასეულობათა მიზნობრივი დანიშნულებით გამოყენებაზე კონტროლი; გ) საქართველოს კანონმდებლობის შესაბამისად სახელმწიფო შესყიდვების განხორციელება. 3. ეკონომიკური ანალიზისა და სტრატეგიული კვლევის სამსახურის ფუნქციებია: ა) სოფლის მეურნეობის დარგობრივი, რეგიონული და საწარმოო რესურსული პოტენციალის დადგენა და შეფასება; ბ) სტრატეგიული პრიორიტეტული მიმართულებების განსაზღვრა; გ) მიწის რესურსების გამოყენების შეფასება; დ) ერთწლოვანი, მრავალწლოვანი კულტურების, მეცხოველეობისა და გადამამუშავებელი მრეწველობის დარგობრივი, მეცნიერულად დასაბუთებული რეკომენდაციების შემუშავება. 4. მრავალწლოვანი კულტურების კვლევისა და სარგავი მასალების წარმოების დეპარტამენტის ფუნქციებია: ა) სასოფლო–სამეურნეო მცენარეთა გაშენებისა და მოვლის უსაფრთხო, თანამედროვე ბიოდინამიკური ტექნოლოგიების კვლევა, დამუშავება, დანერგვა; ბ) ჯანსაღი სამყნობი და სარგავი მასალების ქვეყნის შიგნით წარმოების ინტენსიური ტექნოლოგიების კვლევა, შემუშავება, სერტიფიცირებული ნერგის წარმოების ხელშეწყობა; გ) სასოფლო–სამეურნეო კულტურათა გენეტიკური და ფენოტიპური კვლევა, მოძიება, გენოფონდის დაცვა–კონსერვაცია; დ) ახალი ჯიშების, მათ შორის, საძირეების ინტროდუქცია, სელექცია და ჯიშთა გამოცდა, პროდუქტიულობისა და კონკურენტუნარიანობის გაუმჯობესება. 5. ერთწლოვანი კულტურების კვლევის დეპარტამენტის ფუნქციებია: ა) კარტოფილის, ბოსტნეულის, ბაღჩეული, მარცვლეული და პარკოსანი კულტურების თესვისა და მოვლა–მოყვანის ტექნოლოგიების კვლევა, დამუშავება, გავრცელება, ადგილი თესლბრუნვაში; ბ) ჯიშთა გამოცდა, შერჩევა, სელექციურ მიღწევათა პოპულარიზაცია; გ) რეგიონებში ჯიშთა გამოცდის ნაკვეთების მოწყობა; დ) კარტოფილის ელიტური სარგავი მასალის მიღების თანამედროვე ტექნოლოგიების სრულყოფა, დამუშავება, დანერგვა In vitro პირობებში; ე) თესლის, საჩითილე და სარგავი მასალის წარმოების ტექნოლოგიების კვლევა, შემუშავება ღია და დახურულ გრუნტში; ვ) საქართველოს პირობებისთვის აპრობირებული, ამჟამად არაკულტივირებული, მივიწყებული ჯიშების კვლევა და აღდგენის ხელშეწყობა; ზ) მარცვლოვანი და პარკოსანი კულტურების ჯიშების გავრცელების ხელშეწყობა. 6. სოფლის მეურნეობის პროდუქტების შენახვა–გადამუშავების კვლევის სამსახურის ფუნქციებია: ა) სოფლის მეურნეობის პროდუქტების ორგანოლეპტიკური და სამეურნეო ტექნოლოგიური მახასიათებლების კვლევა; ბ) სოფლის მეურნეობის პროდუქტების წარმოებისა და შენახვა–გადამუშავების თანამედროვე ტექნოლოგიების კვლევა; გ) ეკოლოგიურად სუფთა პროდუქტების წარმოების ტექნოლოგიების კვლევა. 7. ნიადაგის ნაყოფიერების კვლევის სამსახურის ფუნქციებია: ა) ნიადაგების ნაყოფიერების შესწავლა; ბ) დეგრადირებული ნიადაგების სტრუქტურის გაუმჯობესება და ნაყოფიერების ამაღლების კვლევა, დანერგვა; გ) ნიადაგის ტენმომარაგებისა და რწყვის წესების მეცნიერული უზრუნველყოფა; დ) ნიადაგის დამუშავების სისტემების შესწავლა ერთწლიან და მრავალწლიან კულტურებში; ე) ნიადაგის განოყიერების სისტემების რეგულირება, ნარჩენი ნივთიერებების ზემოქმედების შესწავლა; ვ) ნიადაგთან დაკავშირებული რისკის ფაქტორების კვლევა და შეფასება. 8. ბიოაგროწარმოების სამსახურის ფუნქციებია: ა) ბიოაგროწარმოების თვისებრივი მახასიათებლების კვლევა და რეკომენდაციების შემუშავება; ბ) ბიოლოგიური ნივთიერებების კვლევა და მათი გამოყენების რეკომენდაციების შემუშავება; გ) ბიოაგროწარმოების ბიოეკოლოგიური და ეკონომიკური ეფექტურობის კვლევის მეთოდების შემუშავება. 9. მეცხოველეობის, ვეტერინარიისა და საკვებწარმოების კვლევის დეპარტამენტის ფუნქციებია: ა) სასოფლო–სამეურნეო ცხოველთა და ფრინველთა ენდემური ჯიშების სანაშენე და პროდუქტიული თვისებების გაუმჯობესების მიზნით კვლევა; ბ) მაღალპროდუქტიული ჯიშების გავრცელება, გამრავლება და მოვლის თანამედროვე ტექნოლოგიური კვლევის შემუშავება; გ) სანაშენე აღრიცხვის ერთიანი სისტემის შემუშავება და სანაშენე პირუტყვზე საინფორმაციო ბანკის შექმნა; დ) ცხოველთა ადგილობრივი ჯიშების გენოფონდის შექმნა. 10. მცენარეთა ინტეგრირებული დაცვის კვლევის დეპარტამენტის ფუნქციებია: ა) მცენარეთა დაცვის ინტეგრირებული სისტემების კვლევა და დანერგვის ღონისძიებების შემუშავება; ბ) მცენარეთა მავნებლებისა და დაავადებების (სოკოვანი, ბაქტერიული, ვირუსული, ვიროიდული და ფიტოპლაზმური) კვლევა და ბრძოლის თანამედროვე ღონისძიებების შემუშავება; გ) სარეველა მცენარეების კვლევა და ბრძოლის თანამედროვე ღონისძიებების შემუშავება; დ) მცენარეთა ქიმიური და ბიოლოგიური დაცვის მეთოდების (ახალი პესტიციდების) კვლევა; ე) საკარანტინო მავნე ორგანიზმების კონტროლის მექანიზმების შემუშავება. 11. თესლისა და სარგავი მასალების სტანდარტებისა და სერტიფიცირების სამსახურის ფუნქციებია: ა) მცენარეთა თესლისა და სარგავი მასალების სტანდარტის – ტექნიკური (ბიომეტრიული) მახასიათებლების კონტროლის მექანიზმების შემუშავება; ბ) თესლისა და სარგავი მასალების ფიტოსანიტარიული კონტროლის მექანიზმების შემუშავება; გ) თესლისა და სარგავი მასალების სერტიფიცირების სისტემების კვლევა; დ) თესლისა და სარგავი მასალების სტანდარტების შემუშავება და სერტიფიცირება. 12. აგროსაინჟინრო კვლევის სამსახურის ფუნქციებია: ა) სასოფლო–სამეურნეო ოპერაციებისათვის განკუთვნილი თანამედროვე ტექნიკური საშუალებების კვლევა, კლასიფიცირება – საქართველოს მრავალფეროვანი ნიადაგური და კლიმატური პირობების გათვალისწინებით; ბ) ნიადაგის დასამუშავებელი სასოფლო–სამეურნეო აგრეგატების კვლევა; გ) მცირემიწიანი, მთაგორიანი ადგილების ნიადაგების მექანიზებული ღონისძიებების კვლევა და გავრცელება; დ) სოფლის მეურნეობის პროდუქტების წარმოებისა და შენახვა–გადამუშავებისათვის საჭირო თანამედროვე ტექნიკური აღჭურვილობის კვლევა. 13. საზოგადოებასთან და რეგიონებთან ურთიერთობის სამსახურის ფუნქციებია: ა) მუნიციპალიტეტებში სამინისტროს საინფორმაციო-საკონსულტაციო სამსახურებთან თანამშრომლობა; ბ) საზოგადოებასთან და მედიასთან ურთიერთობების წარმართვა; გ) სამეცნიერო კვლევებისა და ანალიზის შედეგად მიღებული ინოვაციური ტექნოლოგიების, სასოფლო – სამეურნეო კულტურათა, ახალი ჯიშების და ჰიბრიდების, თესლისა და სარგავი მასალების ბეჭდური და საილუსტრაციო მასალების გავრცელება; დ) რეგიონებში სემინარების ჩატარების ორგანიზება, მცენარეთა და ცხოველთა ახალი ჯიშების მოვლა-მოყვანის, დაცვის, სასოფლო–სამეურნეო პროდუქტების წარმოების, შენახვა – გადამუშავების და სხვა სამეწარმეო საქმიანობის შესახებ; ე) ახალი ტექნოლოგიების გავრცელების ხელშეწყობა, საჩვენებელი და სადემონსტრაციო ღონისძიებების მოწყობა. 14. რისკის შეფასების სამსახურის ფუნქციებია: ა) მოსახლეობის ჯანმრთელობაზე, მცენარეთა სიჯანსაღეზე და ცხოველთა ჯანმრთელობაზე საფრთხეების რეალური ან/და პოტენციური ზეგავლენის გამოვლენის ალბათობისა და სიმძიმის შეფასება; ბ) სურსათის/ცხოველის საკვების, ვეტერინარიისა და მცენარეთა დაცვის სფეროში რისკებთან დაკავშირებული ხელმისაწვდომი, ადგილობრივ და საერთაშორისო დონეზე მეცნიერულად დასაბუთებული შედეგებისა და მონაცემების მოძიება და ანალიზი; გ) ახალი საფრთხეების იდენტიფიცირება და აღწერა; დ) საფრთხის თავისებურებიდან გამომდინარე, რისკების მისაღები დონის დადგენა; ე) რისკის შეფასებისას გაუთვალისწინებელი ფაქტორების დადგენა და ანალიზი; ვ) რისკის შეფასების მეთოდური უზრუნველყოფა; ზ) დაინტერესებული მხარეების თანამშრომლობის ხელშეწყობა; თ) შესაძლო საფრთხეებთან დაკავშირებით სამეცნიერო დასკვნის წარდგენა შესაბამისი უფლებამოსილი ორგანოებისა და სხვა დაინტერესებული მხარეებისათვის; ი) მეცნიერული და საექსპერტო დახმარება საგანგებო ვითარების დროს საგანგებო ზომების მიღებისას.“. |
მუხლი 2 |
ბრძანება ამოქმედდეს გამოქვეყნებისთანავე.
|
|
დოკუმენტის კომენტარები